Salon w ciemnej zieleni

W tym projekcie ważne było nadanie „oddechu i powietrza” przestrzeni salonu.
W zastanej formie salon był bardzo zamknięty i stanowił odrębne wyizolowane pomieszczenie.

Dużą uwagę skupiliśmy więc na otwarciu salonu na korytarz
i kuchnię. Zabieg ten zespolił wszystkich mieszkańców
i pozwolił na ich integrację.

Postawiliśmy na przenikanie się przestrzeni salonu, korytarza i kuchni, lecz tak by jedna nie dominowała nad drugą.  W salonie skupia się większość spędzanego wspólnie dnia dlatego ważna jest gwarancja komfortu i zapewnienie strefy wypoczynku. Tym gwarantem jest bardzo wygodna rozkładana sofa oraz rozkładany stół. Nie można pominąć także oświetlenia, które pełni rolę budowania nastroju komfortu użytkowania danej strefy salonu. Stąd różne formy opraw: lampy sufitowe punktowe, lampa stojąca, lampa sufitowa oraz lampy stołowe.

Za sofą, nieco w ukryciu, wzdłuż całej ściany zaprojektowaliśmy niskie szafki
a w jednej z nich znajduje się ukryty gazetownik. Salon jest niewielki dlatego skupiliśmy większość szaf tylko w jednej jego części. Drugą-z telewizorem- potraktowaliśmy „lekko” – stoi tam piękna komoda z litego dębu, wiszą półki na książki a stojąca roślina w wiklinowym koszu tworzy dekorację. Dopełnieniem aranżacji jest krowi dywan oraz niewielki stolik kawowy o nowoczesnej formie.

Więcej na temat projektów pomieszczeń tej inwestycji zapraszamy tutaj:

KUCHNIA

ŁAZIENKA

CAŁY PROJEKT WNĘTRZA MIESZKANIA

 

Projekt: TWORZYWO studio
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Warszawa