Przyjazny gabinet

W gabinecie lekarskim musi być miło i przyjemnie. Takie uczucia powinny towarzyszyć pacjentowi już od momentu pojawienia się w poczekalni. Istotny jest dobór barw i detali.

Poczekalnię w gabinecie lekarskim Agaty, pomalowano w odcieniu morskiej zieleni, a na jednej ze ścian zamontowano dekoracyjną sztukaterię tworzącą dekor w kształcie ram obrazu. Bardzo ciekawa jest podłoga w szare pasy, której wzór przechodzi bezpośrednio do toalety. Niezwykle ważne są detale. W tym projekcie jednym z nich są drewniane wieszaki, na ubrania wierzchnie pacjentów, w kształcie łezki. Drobny detal a w odpowiedniej konfiguracji robi niesamowite wrażenie!

Niezwykle ważne są detale.
W tym projekcie jednym z nich są drewniane wieszaki, na ubrania wierzchnie pacjentów, w kształcie łezki.

 

Posadzka przedsionka, przechodząc do toalety, wizualnie łączy te pomieszczenia. Co więcej, płytki z posadzki wspinają się na ścianę widoczną zaraz po wejściu do toalety. Zabieg ten nadał kompozycji dynamizmu. Toaleta została dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych, a pięknie designerskie uchwyty dodały jej szczyptę elegancji.

Zależało nam na tym, by wszystkie pomieszczenia przenikały się.

Zależało nam na tym, by wszystkie pomieszczenia przenikały się. Dlatego poczekalnia, która mieści się między pomieszczeniem toalety a gabinetem jest swego rodzaju łącznikiem. Toaleta z poczekalnią łączy się posadzką, a gabinet
z poczekalnią  łączy się ścianami (kolorystyką i dekorem).

Gabinet skąpany jest w morskiej zieleni, drewnie i bieli. Agacie zależało na dużej ilości szaf więc zdecydowaliśmy się na zabudowanie jednej ściany szafami
i szafkami o różnych proporcjach. Szafy zróżnicowano także frontami wykonanymi z różnych materiałów i kolorów. Mamy fronty białe lakierowane na połysk, fronty surowe drewniane i  zielone lakierowane na mat. Dzięki temu meble nie są nudne
i sztampowe lecz nowoczesne, a zabudowa ściany stała się lekka w odbiorze.

Gabinet został podzielony na dwie strefy: strefę przyjęcia pacjenta i wywiadu z nim oraz strefę zabiegową (badanie pacjenta). Części te oddzielono ścianką
z mlecznego szkła. Dzięki niej powstały dwie strefy, a w pomieszczeniu wciąż jest widno i jasno.

(…) w pomieszczeniu wciąż jest widno i jasno.

 

Projekt: TWORZYWO studio
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: okolice Warszawy