Dom, nowe spojrzenie na las

Dom Moniki i Krzysztofa miał być przede wszystkim nieduży, prosty i komfortowy. Warunki Zabudowy zakładały dach spadzisty, dlatego zdecydowaliśmy się
na taką konstrukcję dachu. Miejscowość, w której stoi budynek wcześniej
była polską wsią z prawdziwego zdarzenia – z małymi domkami z dwuspadowym dachem. Chcąc być wiernymi przeszłości okolicy zaproponowaliśmy dom skromny
z dwuspadowym dachem.

Dom jest nieduży, prosty i komfortowy.

Należało jednak przystosować projekt do potrzeb współczesnej rodziny, dlatego do parteru dodano piętro, a garaż dołożono do bryły budynku. Nie sposób było nie skorzystać także z uroków pobliskiego lasu widocznego z okien i będącego na wyciągnięcie ręki. Decyzja była jednomyślna „trzeba wpuścić las do środka; niech te przestrzenie się pięknie przenikają”. Pionowe okna doskonale wpuszczają las do wnętrza domu. Wspaniała jest uzyskana gra światła i cienia leśnych drzew oraz mrugających promieni słońca.

Jasno, dużo światła, przyjemnie, miło i wygodnie.

Dom wyposażony został w kominek łączący w parterze przestrzeń kuchni
i salonu. Dodatkowo na parterze znajduje się przedsionek, pokój gościnny i mała łazienka dla gości. Bardzo ważnym członkiem rodziny jest duży pies, dla którego zapewniono sporo miejsca pod schodami. Z poziomu parteru umożliwiono bezpośrednie wejście do garażu, dzięki czemu komunikacja między domem
a garażem jest bardzo wygodna. Drewnianymi schodami dotrzemy na piętro domu, a tam zaprojektowano łazienkę i  trzy pokoje z garderobą doświetlone pionowymi oknami na prawie całą wysokość kondygnacji i oknami dachowymi. Jasno, dużo światła, przyjemnie, miło i wygodnie.

 

 

Projekt: TWORZYWO studio
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: okolice Poznania