Mieszkanie na wynajem

Pani Justyna postanowiła wynająć swoje piękne duże mieszkanie w równie urokliwej kamienicy na warszawskim Powiślu. Zadanie było o tyle ciekawe,
że mieszkanie za kilkanaście lat miało być ponownie użytkowane przez właścicielkę. Należało więc zaprojektować wnętrza tak, by odpowiadały zarówno właścicielce jak i osobom wynajmującym, które docelowo miały być ludźmi młodymi/ studentami.

Ogromne wyzwanie!

Z pomocą jednak przyszła nam osobowość Pani Justyny i jej niezwykła pogoda ducha, optymizm i radość. Nagle stało się oczywiste, że właśnie takie powinno być to mieszkanie. Wykonaliśmy dwie propozycje. Jedną z nich przedstawiamy tutaj.

W kuchni piękne płytki z kwiatowym eleganckim wzorem w nowoczesnej odsłonie, smukłe jasne lampy, granitowy blat to tylko kropla w morzu zachwytów. Wysokie na ponad trzy metry pomieszczenia pozwoliły na dwupoziomowe wykorzystane przestrzeni bardzo wąskiej kuchni. Dzięki temu uzyskaliśmy bardzo dużo miejsca do przechowywania nie tracąc powierzchni ruchu. Ciasna kuchnia nie pozwoliła na umieszczenie stolika jadalnego. Zamiast tego przedłużyliśmy blat kuchenny, a pod nim postawiliśmy solidne, pięknie wykonane skandynawskie stołki.

1_960px

(…) uzyskaliśmy bardzo dużo miejsca do przechowywania
nie tracąc powierzchni ruchu.

5_960px

Łazienkę należało w stu procentach przeprojektować. Brakowało miejsca na pralkę i na umywalkę, a wanna zabierała połowę powierzchni. Receptą na te problemy okazała się rezygnacja z wanny na rzecz prysznica, a także nowoczesne rozwiązanie w postaci umywalki przy oknie. Duże, powiększające przestrzeń lustro umieszczono na ścianie obok umywalki.

2_960px

3_960px

Osobna, znajdująca się w bezpośrednim sąsiedztwie z łazienką, toaleta także była przedmiotem naszej pracy. Połączyliśmy ją estetycznie i materiałowo z łazienką, dzięki czemu uzyskaliśmy klarowny podział na funkcje pomieszczeń w mieszkaniu. W prowizorycznie małej toalecie, zmieściliśmy dodatkowo piękną umywalkę i sporą ilość szaf do przechowywania.
4_960px
Pani Justyna była pełna zachwytu, że udało nam się tak pięknie i praktycznie zagospodarować przestrzenie, które na początku były w opłakanym stanie.

 

Projekt: TWORZYWO studio
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Kamienica na warszawskim Powiślu